Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ


Του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ"  Ζαχαρία Ζούπη


Η Επιτροπή Ανάπλασης του Δήμου συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του Γιώργου Τσιρίδη. Αρχικά την είχε απορρίψει ο Δήμαρχος. Φοβόταν μάλλον ότι δεν θα την ελέγχει, όπως  φοβάται και κάθε τι που δεν το ελέγχει. Μετά από μήνες  άλλαξε γνώμη. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε, πάντως άλλαξε γνώμη. Οι παρατάξεις πρότειναν εκπροσώπους και παρά τις επιφυλάξεις της Διοίκησης του Δήμου προστέθηκαν και άλλοι, κάποιοι από τους οποίους έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά και επί σειρά ετών.

Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» συμφώνησε από την αρχή με την πρόταση.  Όχι γιατί ήταν πρόταση του Γιώργου που αποτελεί βασικό στέλεχός της. Συμφώνησε γιατί το θέμα της Ανάπλασης της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης της περιοχής αποτελεί κορυφαίο θέμα και ίσως την μόνη μεγάλη παρέμβαση στον ευρύτερο Πειραιά που μπορεί να οδηγήσει σε νέα Αναπτυξιακή τροχιά και σε Περιβαλλοντική αναβάθμιση. Είναι φανερό επομένως ότι χρειάζεται συνεργασία δυνάμεων, επεξεργασία προτάσεων, ανταλλαγή απόψεων, στρατηγικές επιλογές. Μια τέτοια λοιπόν επιτροπή θα μπορούσε υπό όρους να βοηθήσει. Αρκεί βέβαια να υπάρχει σεβασμός στον ρόλο της. Η αντίληψη ας συμμετέχουμε σε ότι προκύπτει δεν είναι ασφαλώς σωστή.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής  - η τρίτη κατά σειρά – ήταν για μένα  (νομίζω και για άλλους) μια απογοήτευση.  Διόμισυ ολόκληρους μήνες μετά την προηγούμενη συνεδρίαση, περίμενα ότι θα συζητούσαμε κάτι ουσιαστικό. Ψευδαισθήσεις.
Καλεστήκαμε να συζητήσουμε για μια εκδήλωση στις 29-4 στην περιοχή της παραλίας για να δείξουμε ότι διεκδικούμε την ζώνη, την χρήση της οποίας έχει σήμερα ο Ο.Λ.Π και να φανεί το αίτημά μας ότι θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα για τους πολίτες. Η σκέψη δεν είναι κακή. Για αυτό και συμφώνησα. Ωστόσο, είναι δυνατόν να συνεδριάζει δύο ώρες η Επιτροπή για αυτό το θέμα (απόντων των εκπροσώπων των παρατάξεων των κ. Μελά και Πατίδη ) καιενώ τα προπαγανδιστικά υλικά για την εκδήλωση ήταν στο Τυπογραφείο; Για αυτό στήθηκε η Επιτροπή;

Ας μιλήσουμε καθαρά. Για όσους δεν έχουμε αυτοσκοπό την συμμετοχή, καταλαβαίνουμε ότι το πρώτο που έπρεπε να κάνει η επιτροπή ήταν να ενημερωθεί, να συζητήσει και να καταλήξει σε μια οριστική πρόταση για την Ανάπλαση. Αυτό απαιτεί χρόνο, στρατηγικές επιλογές, συνολικό σχέδιο, χάραξη τακτικής και όχι αποσπασματικές κινήσεις. Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και επικοινωνιακά . Την μία προβάλει την περίφημη πίστα FORMULA για την οποία δεν έχει συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο,  ενώ υπάρχουν δεκάδες ερωτηματικά !
Στην δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε από τον μελετητή μια παρουσίαση, μετά την οποία και επειδή υπήρχαν πολλά ερωτήματα, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στα μέλη της επιτροπής ένα ενημερωτικό σημείωμα. Διόμισυ μήνες μετά, δεν το έχουμε δει ! Ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι  ο μελετητής είναι απογοητευμένος από την ελληνική γραφειοκρατία ! Εγώ λέω ότι ο μελετητής έχει δείξει, με την ανοχή του Δημάρχου, πρωτοφανή και απαράδεκτη υποτίμηση της Επιτροπής. Η ιστορία της formula δεν αφορά το σπίτι του. Αφορά τον Δήμο, ένα Δήμο του οποίου το Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει επί του θέματος, για να μην ξεχνιόμαστε.


Ωστόσο αυτή η αντίληψη φαίνεται και από μια σειρά άλλα θέματα. Μαθαίνουμε για παράδειγμα από τον Τύπο, ότι μάλλον συμφωνεί ο Δήμος για την κατασκευή Σχολών του Πανεπιστημίου Πειραιά στην περιοχή της Ανάπλασης. Κατά καιρούς ακούμε διάφορα. Λείπει το συνολικό σχέδιο. Λείπει η Στρατηγική. Σου δίνεται η αίσθηση ότι γενικά ο Δήμαρχος λέει ΝΑΙ σε κάθε «καλή ιδέα» πέσει από κάποιον. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ασαφή σχέδια επί χάρτου, απλά και μόνο για έχουμε κάτι να προβάλουμε. ’Έτσι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Είναι απλό και αυτονόητο. Έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει η Επιτροπή. Έτσι δεν έχει νόημα να λειτουργεί κιόλας. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως οργανωτική επιτροπή αποσπασματικών εκδηλώσεων, δίχως ατζέντα, δίχως συνολική στόχευση, δίχως στοιχειώδη προγραμματισμό .

Έτσι, για να είμαστε σαφείς .